Este de ajuns o zi în Saint-Tropez?

 Soare puternic, aglomerație, străduțe cochete și iarăși aglomerație ar fi câteva cuvinte ce pot descrie Saint-Tropez de după pandemie. Când ne gândim la locuri din Europa în care turiștii pot petrece la orice oră fără griji, în minte ne vin câteva destinații luxoase și prietenoase cu petrecăreții, dintre care insula Ibiza și Saint-Tropez. Chiar există și melodii moderne care să prezinte asta, melodii ce erau la modă în 2012 (One Night in Ibiza și Welcome to St. Tropez). Voi, cei născuți la începutul anilor 2000, vă veți aminti de ele deoarece le fredonam fără să le înțelegem sensul. Totuși, nu pentru asta am luat vaporul din Nisa. Ce putem vizita și cum ne putem petrece o zi în Saint-Tropez veți vedea în articolul de astăzi. Așa că, dacă v-am trezit curiozitatea, rămâneți aici și veți afla mai jos!

Saint-Tropez este un oraș de pe Coasta de Azur, situat la 68 de km înspre Vest de Nisa. Inițial un sat pescăresc, Saint-Tropez a început să fie cunoscut lumii întregi în secolul al XX-lea atunci când a devenit o atracție turistică frecventată chiar de Coco Chanel sau Elsa Schiaparelli, dar și principalul platou de filmare pentru faimoasa serie de filme "Jandarmul". Cu toate acestea, existența orășelului este atestată încă din anul 599 î. Hr. După ce au fondat Massilia (astăzi Marsilia), grecii s-au extins și au format mai multe orașe pe coasta Mediteranei, dintre care și Athenopolis (astăzi Saint-Tropez). În anul 31 î.Hr., regiunea a fost invadată de romani și transformată într-un oraș cu vile somptuoase. În Evul Mediu (în jurul anului 890 d.Hr.) a devenit colonie arabă, iar mai târziu William 1, conte de Provence, i-a alungat pe arabi din toată coasta de sud a Franței de astăzi. Saint-Tropez a devenit republică autonomă, iar în final s-a unit cu Franța odată cu Antibes și Nisa.

Cum ajungem? 
Cel mai simplu și eficient mod de a ajunge la Saint-Tropez este cu feribotul, iar în acest sens vă sugerez să vă rezervați dinainte biletele de pe site așa cum am mai explicat anterior în articolul despre Nisa. Sunt două puncte importante de unde se poate lua vaporul și anume Nisa și Cannes, însă mai există o oprire pe micuța insulă Sainte-Marguerite. 
(Vedere din golf)
(Cu vaporul în drum spre Saint-Tropez, oprire la Sainte-Marguerite)
Jandarmeria Națională este acum un muzeu ce se poate vizita, însă coada de la intrare este neașteptat de mare, iar soarele, în aceeași măsură, puternic. Noi nu am avut răbdare în primă instanță, iar mai târziu nu am mai avut timp din cauza vaporului. Astfel, nu știu să vă spun dacă merită sau nu, dar cert este un lucru: atrage mulți turiști, iar dacă sunteți fani Louis de Funès, cred că poate reprezenta o experiență unică. 
Magazinele Fragonard au fost preferatele mele de-a lungul acestei excursii; le puteți găsi în NisaSaint-Paul-de-Vence și aici, în Saint-Tropez. Sigur mai există și în alte locații, dar pe acestea le-am văzut eu.
Ne-am oprit aici să mâncăm de prânz și am luat sandwichuri: un sandwich tropezian și un hot-dog. La desert, tartă tropeziană delicioasă și răcoritoare.

Raiul copiilor
Golful pe care urmează să îl vedeți în următoarele poze m-a impresionat cel mai mult la Saint-Tropez. Este retras, intim și are porțiuni de plajă cu nisip fin (deja știți care este situația plajelor de pe Coasta de Azur, iar nisipul fin este o surpriză plăcută). În "Jandarmul din Saint-Tropez", Cruchot și ceilalți doi jandarmi din subordine pescuiau stele de mare aici.
Astfel, consider că Portul Vechi,Orașul Vechi (La Ponche), golful, Muzeul Jandarmeriei Naționale și magazinele sunt suficiente pentru a vă încărca o zi din vacanța voastră în Sudul Franței. Desigur, asta dacă aveți șansa să prindeți un feribot la ore mai distanțate sau dispuneți de o mașină. De departe cea mai aglomerată destinație de pe Coasta de Azur la momentul de față, Saint-Tropez necesită multă energie pentru că, deși este mic, are destule de oferit. Dacă vă "dați în vânt" după asemenea locații, atunci Saint-Tropez este pentru voi. Totuși, Nisa este care rămâne special în inima mea. 

Revin curând cu noi destinații! Muah!





Comments

Post a Comment