Cordoba, intre traditia spaniola si arta maura

Chiar saptamana trecuta v-am povestit despre Malaga si despre frumusetile acestui oras, insa v-am mai mentionat si faptul ca este poarta spre locurile ce au facut Andaluzia celebra(cel putin pentru calatoria mea). Mai mult, v-am spus concis ca le voi dezvolta pe fiecare in parte in articole diferite. Astfel ca incepem cu prima destinatie vizitata, si anume Cordoba, care se afla la 160 de km de Malaga.
Despre orasul in sine, nu stiu daca multi au auzit ceva, insa nu cred ca nu ati vazut macar o poza din frumoasa locatie. Asta pentru ca nu e genul de oras in care sa stai mult de o zi, maxim doua. Dar nu face nimic, pentru ca sunt anumite obiective unde imi doream sa ajung de multa vreme si asa sper ca va face si articolul acesta; respectiv sa va faca si pe voi sa ravniti si sa dati o fuga in aceasta zona, de altfel superba a Spaniei.
                                           (Vederea orasului de pe Podul Roman)
Daca prima intrebare care va vine in minte este cat de cald poate fi in aceasta zona, raspunsul meu va fi exact acesta: este cald, uneori foarte cald, este un soare arzator, insa de 10 ori mai acceptabil pentru organism decat cel din Bucuresti, iar asta se datoreaza aerului mult mai proaspat si mai curat.
Am pornit in jurul orei 10 din Malaga, iar in Cordoba am ajuns intr-o ora jumate, mergand numai pe autostrada ce traversa muntii superbi.
              Insa prima data am oprit sa ne racorim cu o inghetata intr-un local tipic spaniol

 
 
 
 

 

 


 
Intai de toate am vizitat Alcazar de los reyes cristianos, unde se spune ca s-ar fi luat decizii importante legate de primele expeditii ale spaniolilor(conquistadorilor) in Lumea Noua( pe continentul american), incepand cu marele expolator Cristofor Columb.
 

 


 
 

 

 Baile arabe( pentru ca nu mai este niciun secret faptul ca si Cordoba alaturi de toata zona a apartinut maurilor)

 
 

 
 
 
 

 
 
  Gradinile palatului sunt absolut fascinante, maurii fiind mari pasionati de gradini foarte bine proiectate si ingrijite

 




 
 

 Statuie reprezentandu-l pe Cristofor Columb, in timp ce discuta cu regina Isabella de Castilla si regele Ferdinand ai Spaniei( regii care l-au finantat pe acesta in prima sa calatorie de peste mari si tari)

                     Privelistea celebra a palatului din gradinile foarte bine ingrijite ale acestuia

 


 Dupa ce am vizitat palatul, ne-am indreptat spre catedrala mezquita(moschee). Dupa nume va puteti da seama ca intai de toate cladirea a fost lacas de cult islamic( de pe timpul maurilor), ca mai apoi spaniolii furiosi sa ii demoleze minaretele si sa o transforme intr-o catedrala catolica(religia pe care o impuneau de cele mai multe ori cu forta)




                                                                   Turnul catolic

 

 

 



 

 




 
 Aici puteti observa contrastul impresionant pe care Andaluzia in sine il promoveaza cu demnitate. Pe mine una m-a impresionat aceasta moschee-catedrala mai mult decat Hagia Sofia din Istanbul(care s-a aflat in aceeasi situatie, numai ca pe invers, a devenit moschee din catedrala). Sunt doua stiluri diferite care se bat cap in cap si in acelasi timp se armonizeaza si se evidentiaza una pe cealalta. Eu una sunt adepta a ambelor stiluri, pentru ca pot gasi frumusetea fiecarui coltisor.

 


 

 
  Astfel fiind spuse, Mezquita din Cordoba este un obiectiv ce merita vizitat pe deplin. Cel putin pentru mine a fost o placere sa imi petrec timpul aici, iar racoarea si linistea va ajuta sa mai uitati de soarele puternic din amiaza zilei( asa cum am fost eu)

 Dupa cele doua obiective bifate, am mancat paella valenciana(paella cu pui) pentru ca foamea isi facuse loc si ea in calatorie
 Dupa masa, am continuat plimbarea pe Podul Roman, iar apoi am sfarsit pe cateva stradute, inainte sa ne indreptam spre Malaga


 


 

 Sper totusi ca v-a fascinat si pe voi putin cum m-a fascinat si pe mine acest loc, care isi poate face fara griji loc pe lista voastra de vizitat. Cordoba chiar se afla intre traditia spaniola si arta maura!
Multumesc pentru vizionare si ne revedem curand si cu alte destinatii impresionante. V-am pupat!




Comments