Nisa, perla Coastei de Azur

Chit că ați vizionat seria de comedii "Jandarmul", ați urmărit Festivalul Internațional de Film de la Cannes sau ați auzit cel puțin fugitiv de peisajele superbe, trebuie să vă sune un clopoțel atunci când vi se spune despre Coasta de Azur sau Riviera franceză. Nu este nicidecum de mirare de ce sau cum a ajuns atât de faimoasă extremitatea sudică a Franței (exceptând Guyana Franceză și ignorând fostele colonii africane).

Cu toate acestea, în articolul de astăzi aș vrea să vă povestesc mai multe despre Nisa, cel mai mare oraș de pe Coasta de Azur și totodată, cred eu, centrul cultural și economic al acesteia. Parcurgând rândurile de mai jos sper eu să vă relaxați și să simțiți din plin atmosfera acestui oraș vibrant și în același timp liniștit, presărat cu de toate, ce oferă atât priveliști de poveste, cât și muzee, parcuri și magazine pentru toate bugetele. 

Pentru vacanța ce tocmai a trecut pentru mine, am ales ca punct de plecare Nisa pentru că:
1. Are aeroport - ceea ce facilitează cazarea și transportul către restul orașelor 
2. Are transport în comun eficient - trenuri, autobuze, tramvaie, vapoare
3. Este un oraș ce îți solicită intelectul ( și fizicul întrucât este situat și pe coline)
4. Este singurul oraș din excursia mea pe care îl mai vizitasem în trecut și mai cunoșteam locuri)

Dacă până acum nu v-am convins să vizitați Nisa, atunci haideți să dăm startul unei noi serii de articole călătoricioase, în dulcele meu stil clasic, și să vă fac să vedeți cu alți ochi perla Coastei de Azur.

1. Port Lympia
În apropierea acestuia am fost eu cazată (mai exact în cartierul Mont Boron ), așa că toate autobuzele și tramvaiele de care am avut nevoie de-a lungul excursiei au tranzitat/oprit prin Port Lympia. Fiind și prima vacanță peste hotare fără părinți, mi-a fost necesar un transport în comun bine pus la punct. Cu toate acestea am avut noroc pentru că Nisa are multe de oferit pe acest capitol. Există multe linii care circulă la fiecare 10-15 minute și care au un program prestabilit, neașteptat de punctual. În acest sens, permiteți-mi să vă recomand aplicația Lignes d'Azur pentru mobil care vă arată cu exactitate modul în care puteți ajunge dintr-un punct în altul (traseu, oră, liniile disponibile). Pe mine m-a salvat în fiecare zi și vestea bună este că aceasta vă îndrumă și în alte locații de pe rivieră, de exemplu Saint-Paul-de-Vence, Vence, Villefranche-sur-Mer și multe altele.
De asemenea, tot din Port Lympia se ia vaporul pentru Cannes și Saint-Tropez, iar eu vă sugerez să vă faceți o rezervare dinainte de aici pentru a fi liniștiți că ajungeți fără probleme la destinațiile dorite.
Așadar, am cochetat destul de mult cu aceasta zonă, fie grăbită să prind un autobuz, fie relaxată mergând către Promenade des Anglais, deci implicit spre centrul orașului.


2. Promenade des Anglais
Probabil una dintre cele mai celebre promenade ale lumii, aceasta este inima Nisei și, alături de Promenade de la Croisette din Cannes, inima Coastei de Azur. Cele mai scumpe hoteluri, priveliștea și briza mării, locul perfect pentru o plimbare de dimineață sau de după-amiază fac din Promenade des Anglais un adevărat obiectiv turistic de luat la pas. Cu toate acestea, dacă vă încumetați să o parcurgeți pe toată, așteptați-vă la 7 km de mers pe jos. Promenada începe de lângă aeroport și se întinde până în Port Lympia. 
Vă recomand, de asemenea, să intrați puțin în Hotelul Negresco, emblematic pentru Nisa, și vă asigur că povestea acestuia vă va fascina. A aparținut lui Henri Negresco (Alexandru Negrescu), român provenit dintr-o familie modestă, dar care reușește să își depășească condiția socială muncind și cultivându-și simțul și ochiul în Paris, Bruxelles, Londra și Berlin. Hotelul în sine a devenit centrul în care se adunau elitele Europei și Americii înainte de Primul Război Mondial, iar succesul acestuia era răsunător și nebănuit. După moartea proprietarului a fost achiziționat de Guvernul Francez.  

3. Place Masséna
Fie că admirați Fontaine du Soleil, vă încumetați la shopping în Galeriile Lafayette sau participați la evenimentele ce se organizează în această piațetă (când nu este vreo pandemie mondială :))), Place Masséna este unul dintre punctele de neratat de pe harta Nisei. În orice caz, nu ați avea cum să o ocoliți întrucât conectează principalele obiective turistice ale orașului.

4.Bulevardul Jean Médecin și stăzile alăturate
În imediata proximitate a Piațetei Masséna, se află bulevardul mai sus menționat pe care vă puteți plimba, unde vă puteți așeza la o cafea sau la o înghețată sau în magazinele căruia vă puteți clăti ochii, magazine ce cuprind toate gusturile și toate bugetele.

5. Orașul Vechi din Nisa (Vieux Nice)
Consider că această zonă a orașului merită luată la pas dimineața, cât timp soarele nu apucă să încălzească străzile înguste. Atmosfera din prima parte a zilei în Orașul Vechi este de neegalat..aroma cafelei proaspăt preparate, mirosul florilor abia expuse din Cours Saleya. Magazinele își deschid ușile pentru turiști și localnici, restaurantele servesc micul dejun delicios, briza mării dinspre Promenade des Anglais își face simțită prezența prin tunelurile ce leagă Vieux Nice de promenadă. Puteți, de asemenea, analiza clădirea impunătoare a Operei din Nisa.

6. Place Garibaldi 
Parcurgând traseul Vieux Nice-Place Garibaldi, am descoperit o nouă față a Nisei. Am întâlnit în drum un târg de vechituri, am văzut casele și hotelurile unde au poposit Matisse, Chehov, James Joyce și Nietzsche. Am parcurs zona Portului Lympia pe străzi lăturalnice și am privit mausoleul de la baza Collinei du Château.
Place Garibaldi în sine m-a fermecat și m-a transportat parcă în țara vecină de la est. Arhitectura, atmosfera, tablourile amatoricești expuse mi-au oferit un gust tare dulce italienesc în rigiditatea franțuzească. 
Așadar, oricât de puțin ați staționa la Nisa, nu uitați să luați în considerare acest cartier al orașului.


7. VieilleVille
Alături de Place Garibaldi, Vieille Ville aduce la suprafață puternica influență italiană asupra sudului Franței. Pentru a ajunge în Centrul istoric al Nisei din Place Garibaldi pe jos, o puteți lua pe bulevardul Jean Jaurès dinspre Le Cafe de Turin (ironic este amplasat numele orașului italian). Catedrala Sainte-Réparate (sfânta protectoare a orașului în urma unei invazii otomane) și Palatul de Justiție sunt două dintre clădirile emblematice ale cartierului istoric din Nisa. Vă îndemn să nu ratați Vieille Ville dacă sunteți iubitori de Italia la fel de mari ca și mine.


8. Cartierul Cimiez 
Dacă reușiți să vă faceți timp să vizitați Muzeele Matisse și Chagall, atunci inevitabil veți descoperi cartierul Cimiez, select și cochet, răcoros și liniștit, situat pe colină. Practic, dacă întâi veți vizita Muzeul Matisse, așa cum am procedat noi, veți coborî colina în drum spre Muzeul Chagall. Vă las mai jos poze care să vă amintească de cartierele mai liniștite și retrase ale Parisului.

9. Muzeul Matisse
Pentru admiratorii acestui artist, muzeul ar trebui să prezinte interes. Cu toate acestea, nu știu cât de încântați veți ieși de aici.Cele mai impresionante picturi ale sale se află, bineînțeles, la Paris (inclusiv La Blouse roumaine). Fiind studentă, nu a trebuit să plătesc nimic, astfel că a meritat experiența.
 Totuși, pentru a intra în muzeu, trebuie să faceți dovada vaccinului. În Franța la muzee se intră doar pe bază de vaccin (cel puțin pentru moment). Matisse a locuit la Nisa din 1917 până la moartea sa în 1954, aici creând cele mai multe dintre operele sale. Acesta era cu adevărat fascinat de peisajele și lumina perfectă pe care le găsea aici. Nu îl putem condamna:)))


10. Muzeul Chagall
Recunosc că, până să îi fi vizitat mormântul în Saint-Paul-de-Vence, nu cunoșteam prea multe despre Chagall. Am rămas, însă, plăcut surprinsă de viziunea și opera sa după ce am vizitat muzeul din Nisa. Motivele biblice, paleta de culori, creativitatea și verosimilitatea le oferă picturilor o tușă personală de valoare incontestabilă. Vă recomand călduros să îl vizitați pe Chagall înainte să părăsiți Nisa. 
Nici aici nu am plătit biletul întrucât cetățenii Uniunii Europene cu vârste între 18 și 25 de ani sunt scutiți de plată. De asemenea, a trebuit să prezentăm dovada vaccinului. 


Sper că aceste zece puncte v-au oferit zece motive pentru care Nisa este cu adevărat perla Coastei de Azur și pentru care merită vizitată. Orașul are ceva de oferit pentru fiecare dintre noi și cred cu tărie că este punctul perfect de plecare pentru o vacanță reușită în sudul Franței. Veți vedea curând, în următoarele articole, cum se poate ajunge la destinațiile principale de pe Coastă, precum și în alte locuri fermecate, mai puțin mediatizate. Vă îmbrățișez!

Info și mic istoric: Nisa este al cincilea cel mai populat oraș al Franței și, totodată, se află în patrimoniul cultural UNESCO chiar de astăzi ( intrat odată cu Roșia Montană). În jurul anului 350 î.Hr., grecii au întemeiat așezarea Nikaia pe malul Mediteranei, așezarea ce astăzi avea să fie Nisa. Au numit noua locație după zeița Nike, ce reprezenta victoria. Istoria orașului a fost însă tulbure întrucât acesta s-a aflat sub dominația italiană și franceză secole în șir, pasat de la o putere la alta până în 1861 când devine al francezilor pentru totdeauna.
Cu toate acestea, nu doar italienii și francezii au modelat traseul istoric al Nisei. Englezii au contribuit la planificarea urbanistică a orașului din prezent, amprenta lor rămânând vie prin Promenade des Anglais. 
Nisa era refugiul de iarnă al englezilor și destinația de lux a elitelor europene și nord-americane până în a doua jumătate a secolului al XX-lea când devine accesibilă pentru vizitatori din variate medii sociale. 
















Comments

Post a Comment

Popular Posts