Experienta mea in Maroc
Bine v-am regasit, dragi cititori! Sunt tare incantata ca mi-am putut gasi timp sa scriu despre o noua destinatie a calatoriei mele. Dupa lungi drumuri prin Malaga, Cordoba, Granada, Marbella si Gibraltar, toate foste suzerane maurilor, am ajuns si la destinatia cu pricina, care numai dominanta nu a fost in regiunea stramtoarei Gibraltar. Vorbim despre o adevarata istorie si cultura in spate, de care eram dornica sa descopar mai multe. Cu bune, cu rele, simteam ca Marocul avea sa ma afecteze in mod pozitiv, pe toate planurile. Eram constienta ca nu aveam sa ajung intr-un loc perfect, nici pe departe la fel de dezvoltat chiar precum Romania( aici s-a schimbat drastic opinia). Nu stiam ce aveam sa gasesc dincolo de Tarifa si, totusi, am luat feribotul deschisa la orice. Pentru ca de altfel Marocul a fost si este prima mea destinatie in afara Europei. Visam totusi la palate in stil maur, la ulei de argan fin si la bijuterii si genti minutios prelucrate.
Insa, am sa va spun si cateva detalii tehnice inainte de a intra in poveste. Cum am ajuns in Maroc? Ce am facut propriu-zis acolo? Cum ne-a venit ideea sa alegem o destinatie precum aceasta? Unde am fost mai exact?
In primul rand, in ultimii ani tara aceasta a fost din ce in ce mai frecventata de romani si de vestici in general. Iar noi... noi am ajuns acolo la insistentele mele pentru ca imi place sa ma consider indrazneata familiei si pentru ca ma pasioneaza acest colt de lume. Si chiar si asa, am decis ca o prima experienta cu o tara exotica ar trebui sa fie realizata printr-un tur ghidat pentru a intelege mai bine ce se petrece prin zona( ceea ce ne-a prins bine, veti vedea). Am ales un tur ghidat de o zi in orasul Tanger de pe tripadvisor, cu 3 luni inainte de a merge acolo, ce include: transport(atat cu feribotul dus-intors, cat si cu autocarul de la o destinatie la alta in Maroc), masa de pranz, plimbare cu camilele, vizita la Pestera lui Hercule si accesul la cateva ateliere locale de mirodenii si piele. Exact ce ne trebuia pe moment, experienta costand 100 de euro de persoana. Exista posibilitatea ca preturile sa fluctueze in functie de momentul in care alegeti sa vizitati Marocul. Noi ne-am ales cel mai prost moment al anului, luna august, unde in Rabat(in capitala) sunt 50 de grade, dar in Tanger sunt 30 de grade pe tot parcursul anului. Ce am facut propriu -zis in aceasta zi veti descoperi citind articolul:) Iar ca si imbracaminte, am optat pentru o rochie alba lunga pana in pamant, verificand sa nu fie urme de material transparent in locuri nepotrivite pentru destinatia noastra. Nu am avut geanta, mi-am luat o borseta pentru a avea un control mai mare asupra propriilor mele lucruri. Apoi mi-am mai luat o esarfa in cazul in care am intra intr-o moschee sau daca ni s-ar atrage in vreun fel atentia si o palarie si... cam atat.
De ce sa vizitam Marocul?
Regatul Maroc, situat in vestul Africii,cu acces atat la Oceanul Atlantic, cat si la Marea Mediterana, este a treia cea mai dezvoltata tara a continentului african din punct de vedere economic.Cu o istorie bogata de peste 4000-5000 de ani, cu influente culturale europene, africane si asiatice, cu arhitectura unica in lume, cu traditii si obiceiuri deosebite, aceasta tara are un potential turistic urias, de care si profita fata de alte tari. Dragostea a lui Yves Saint Laurent si vedeta multor filme celebre, Marocul cu ale sale orase se deosebeste de orice tara a Africii si chiar a lumii. Mancarea, oamenii, peisajele, mixul de limbi si de civilizatii va va face sa reveniti de fiecare data cu cea mai mare placere. Asa cum intentionez si eu sa fac.
Intai de toate, am fost luati de la hotelul din Gibraltar de una dintre ghizii implicati in acest tur. Am parcurs granita cu Spania si de acolo am fost preluati de un autocar pana in Tarifa, orasul port de unde se poate lua feribotul pana in Tanger (sau Ceuta care apartine Spaniei), alta varianta mai este si Algeciras de unde puteti porni in aventura. Tarifa mai este si punctul extrem sudic al Europei, deci atingeti niste puncte importante de-a lungul intregului traseu. De acolo am luat feribotul pana in portul din Tanger, unde am fost preluati de un alt autocar ce ne-a plimbat intaia oara pana la Pestera lui Hercule si punctul ce separa Oceanul Atlantic de Marea Mediterana. Insa inainte, ni s-a facut o mica introducere a locului si am putut observa plaja destinata turistilor, palatul regelui Marocului,dar si resedinta unde isi petrece regele Arabiei Saudite o mare parte din timpul sau, tocmai pentru ca Marocul este mult mai permisiv decat Arabia Saudita.
Apoi am calarit pentru prima data o camila, tare simpatice, dar din pacate destul de chinuite. Sper totusi ca m-a inselat ochiul si ca sunt bine ingrijite de fapt.
Aceasta sapatura in stanca imita miraculos forma continentului african... Pentru aceasta este cunoscuta Grota lui Hercule( pe langa legenda care spune ca insusi Hercule a trecut pe aici). Dupa frumoasa mica excapada(insemnand frumoasele privelisti ale oceanului, plajelor, plimbarea cu camilele si grota lui Hercule), ne-am indreptat spre oras si ne-am oprit in Medina, vechiul oras jumate musulman, jumate iudaic, unde am facut o mica plimbare pana la masa de pranz. Am realizat cateva fotografii pe stradutele absolut incantatoare si pline de viata ale celui mai nordic oras al Marocului, Tanger. Fiecare fereastra sau usa, fiecare colt sau balcon, fiecare incapere pare sa fie pur si simplu din alta lume, pentru ca am vazut numai mici opere de arta.
Locul in care am mancat se numeste La Terazza de la Medina, foarte ingrijit si ospitalier cu noi. Pana la urma Tangerul se hraneste din turism...(Tangerul este al treilea cel mai important oaras al Marocului). Si totusi localul este absolut superb. Am fost invitata sa cant alaturi de muzicieni pentru ca ne asortam la imbracaminte( Mi-am ales bine tinuta fata de altii; de exemplu intre americani si locurile vizitate exista o discrepanta uriasa) si am admirat privelistea de pe terasa restaurantului, chiar breathtaking.
Supa de linte, frigaruile de pui cu mirodenii, pulpa de pui cu ceapa caramelizata, cos-cos si legume la cuptor si coca prajita cu miere si susan ne-au facut stomacul fericit in cadrul acestui pranz chiar copios. Mancarea libaneza si turceasca m-au atins la inima de-a lungul timpului, dar si marocanii m-au indulcit cu preparate traditionale. Bineinteles, ceaiul de digestie era nelipsit, de data aceasta cu menta, specialitatea lor. Dupa masa, ne-am continuat plimbarea prin bazare, stradute pietonale, ateliere de pielarii, ceramica, mirodenii si cosmetice. O placere pentru ochiul Maiei:))
Am pus mana chiar si pe un sarpe...
Pe de o parte imi aduce asa de mult aminte de Istanbul si totusi am fost intr-o cu totul alta lume...Iar magazinul in care am intrat a fost pur si simplu un vis frumos...
Apoi am vizitat atelierul de cosmetice si mirodenii, unde ni s-a povestit despre fiecare produs in parte, iar eu nu puteam parasi acest loc fara sa imi cumpar ulei de argan cu citrice pentru fata. Afara eram intampinati de tot felul de comercianti aratandu-si care mai de care ce marfa aveau. Multi ne-au recunoscut ca fiind romani si, politicos, strigau Simona Halep, ceea ce m-a coplesit nespus. Dupa acest atelier ne-am indreptat incet spre feribot, caci ziua trecuse ca gandul... Dar acesti comercianti nu au incetat sa insiste sa le cumparam produsele, deci o diferenta mare fata de Istanbul, unde nu sunt chiar asa disperati.
Trista fiind de momentul plecarii, nu am ezitat sa fac ultimele poze din acest loc minunat si sa ma holbez la constructiile uimitoare, pornita sa vin si cu alta ocazie. Desi nu pot sa ma mandresc ca am pasit in prea multe locuri, in ziua aceea am invatat mult mai multe decat oriunde altundeva. Am intalnit oameni resemnati, chiar fericiti cu viata lor, oameni care incep sa se deschida, oameni care sunt dispusi sa imparta cu ceilalti cate ceva din cultura lor. Desi casapiti de mauri, spanioli, portughezi, englezi, francezi chiar si de americani, acesti oameni si aceste locuri sunt mult mai puternice si mai frumoase de multe ori decat popoarele mentionate mai devreme.
Toti ne asteptam la o saracie cumplita si totusi am dat de infrastructura mai buna decat a romanilor. Ne asteptam la multi hoti si oameni ciudati, insa am dat de oameni linistiti si respectuosi. Am dat de masina Dacia peste tot si de o sumedenie de lume ce auzise de Romania. Am dat de o lume intre traditie si modernitate, intre araba si franceza. Ma bucur nespus ca am avut o asemenea sansa si in primul rand le multumesc parintilor. Sper sa revin cat de repede cu putinta, caci mai am de descoperit Rabatul, Casablanca, Marrakeschul si Fesul. Pana la urma Marocul se poate vizita in orice moment al anului... Sper ca v-a facut placere sa cititi si stay tuned pentru Cadiz, ultima destinatie a vacantei din august! V-am pupat!
Comments
Post a Comment